Others weblink

Powered by  MyPagerank.Net

Isnin, 6 September 2010

Pedang nano pejuang Islam
Diceritakan, hebatnya pedang Salahuddin Al-Ayubi mampu membelah saputangan sutera yang melayang jatuh ke atasnya, mampu memotong pedang lawan dan mampu membelah batu tanpa ia menjadi tumpul.

Sejauh mana kita semua mengenali sudut hidup pahlawan Islam terunggul lewat peperangan salib, Salahuddin Al-Ayyubi? Beliau sangat terkenal sebagai sosok kukuh yang berjaya menghantar rasa gerun dan hormat kepada tentera-tentera musuh. Lebih manis lagi, peribadi inilah yang telah memimpin pembebasan Tanah Suci ketiga umat Islam daripada cengkaman Kristian hampir seratus tahun lamanya.

Prof Dr. Peter Paufler and kumpulannya di Teknikal Universiti Dresden, Jerman apabila mereka menemui TIUB KARBON NANO (carbon nanotube) di dalam pedang yang digunakan oleh Salahuddin Al-Ayubi dan tentera-tentera Islam dalam peperangan salib. Carbon nanotube inilah yang telah menjadikan pedang-pedang pejuang Islam sangat istimewa; SANGAT TAJAM tetapi MUDAH LENTUR. Penemuan ini telah diterbitkan oleh jurnal Nature (antara jurnal saintifik paling berpengaruh di dunia) pada tahun 2006Tahun 1192. Richard yang Berhati Singa(Lion Heart), raja Inggris yang memimpin
tentara Kristen dalam Perang Salib III, bertemu dengan musuh bebuyutannya, pemimpin muslim Salahuddin al-Ayyubi. Kedua pemimpin ini saling menghormati. Kedua pemimpin yang kemudian menjadi legenda itu, demikian Sir Walter Scott mendramatisasi dalam novel The Talisman, memamerkan senjata masing-masing.
Pedang King Richard (lion Heart)

Richard mengeluarkan pedang lebar mengkilap buatan pandai besi terbaik Kepulauan
Inggris. Salahuddin menghunus pedang kesayangannya. Pedang lengkung buatan pandai besi di Damaskus yang tidak mengkilap. kemudian Richard memapas sebuah kotak dari besi hingga putus dan Shallahudin Al Ayubi kemudian melepaskan kain sutra halus hingga terbang dan jatuh di permukaan Pedang Lengkung Damaskus dan kemudian sutra tersebut putus karena sangat tajamnya pedang.(Kisah Logam, buku saku terbitan Pustaka Ladybird)

Sumber

http://bukitbarisan.wordpress.com/
http://al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=15185
http://duha89.blogspot.com/2009/10/salahuddin-al-ayyubi.html

2 ulasan:

worksai kumar berkata...

Good blog! You have described in a nice way.
Thanks for sharing this information.
Islamic themes

Mazlum Syahid berkata...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...