Others weblink

Powered by  MyPagerank.Net

Ahad, 20 Mac 2011

Penipuan Sejarah Melayu di Malaysia...
Pada saat kedatangan Portugis di laut Asia iaitu Melaka, dengan kedudukan strategik dan pada selat yang sama namanya, adalah pusat perdagangan yang luar biasa untuk perdagangan dan pertukaran rempah-rempah. Pada saat itu, Melaka diperintah oleh seorang Kesultanan Muslim.
Melaka memperluaskan pengaruhnya ke atas wilayah yang sangat luas, yang merangkumi seluruh Semenanjung Melayu. Pelabuhan Melaka sering dikunjungi oleh banyak kapal dan pedagang dari seluruh negara-negara Asia seperti Arab, Parsi, China, India, Jepun, Indonesia, Ceylon, dan bengal. Didalamnya dikumpul dan dijual semua rempah-ratus negara asia seperti lada, cengkih, halia, kayu manis,pala, dll


Setelah kedatangan Portugis dari India, mereka sedar akan pentingnya bandar. Maka sebuah ekspedisi belayar dan menyiasat ke Melaka pada 1509 dilakukan, tetapi gagal dan banyak daripada Portugis ditangkap dan dipenjarakan oleh Sultan.

Pada 1511, Laksamana tentera Portugis di India, Afonso de Albuquerque, memutuskan untuk menetapkan sebuah ekspedisi untuk menakluk Melaka. Pada kekuatan 1,100-1,200 tentera dan 14 kapal, Afonso de Albuquerque tiba di paparan Melaka pada Jun 1511 dan bersedia untuk menyelamatan tentera Portugis yang ditahan dalam ekspedisi tahun 1509. 


Sultan berusaha pada waktu itu untuk menguatkan pertahanan bandar Melaka . Dia mengetahui akan kedatangan sebilangan kecil pasukan Portugis dan yakin pada tentera Melaka yang mempunyai kekuatan antara 20,000 tentera dan 2,000 senjata api.


Albuquerque tidak membuang masa pada 25 Julai 1511 Portugis menyerang kota Melaka dan menumpukan serangan di jambatan di sungai yang membahagikan bandar. Setelah pertempuran sengit jambatan ditakluk oleh Portugis, tetapi pada malam tiba mereka terpaksa berundur.


Setelah beberapa hari melakukam persiapan, maka pada tarikh 10 Ogos 1511, Portugis memulakan kembali serangan. Albuquerque memdapatkan bantuan dari beberapa jung Cina yang berlabuh dipelabuhan. Timbunan sampah yang ditawarkan oleh para peniaga Cina yang menentukan kemenangan, kerana sampah itu digunakan sebagai sebuah jambatan. Kali ini serangan itu berjaya dan Portugis akhirnya berjaya membina sebuah jambatan di bandar.


Ada kemudian selepas beberapa hari pengepungan Portugis mula mengebom bandar Melaka dan pada 24 Ogos 1511 Portugis kembali menyerang hanya untuk menentukan bahawa Sultan telah melarikan diri. Maka dengan itu Melaka jatuh ke tangan Portugis , lalu mereka memecat semua pegawai besar, dengan menurut perintah Albuquerque, kerana mereka menghormati janji dengan orang-orang yang memihak kepada mereka.


Sumber daripada 
http://www.colonialvoyage.com/malacca.html 3 ulasan:

TheSparklingGirlz berkata...

btol ke,ad penipuan sejarah ????
sbb dlm buku teks msti btol kan???

Tanpa Nama berkata...

memang terdapat banyak penipuan dalam buku teks , contoh mana mungkin Melaka tiada tentera dan senjata api yang canggih sedangkan Melaka epalbuhan yagn kaya. Dalam buku sejarah kerajaan Melaka bertahan dengan tombak dan keris. Alfonso adalah seorang tentera (laksamana tentera laut) bukan pedagang seperti di dalam buku.

lihat:
http://www.enchantedlearning.com/explorers/africa.shtml

http://www.sccs.swarthmore.edu/users/08/ajb/tmve/wiki100k/docs/Afonso_de_Albuquerque.html

ayan arjunan berkata...

Serang ini yg ada banyak penipuan sejarah. Belajar dari penjajah kot

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...