Others weblink

Powered by  MyPagerank.Net

Ahad, 10 Julai 2011

SEJARAH PALESTINE DAN ISRAEL 1


Tanah yang didiami oleh Palestin dan Israel sekarang merupakan tanah istimewa bagi Islam dan Yahudi, ianya telah ditentukan oleh Allah sejak ribuan tahun lalu.Di tanah inilah terbinanya Masjidil Aqsa, iaitu masjid ketiga paling mulia di dunia ini, setelah Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

Bagi Yahudi pula, tanah tersebut merupakan “Tanah Yang Dijanjikan Tuhan” kepada mereka. Di situlah nenek moyang mereka berasal (Bani Israel), di situlah kampung halaman mereka. Mereka percaya, di tanah itulah terletaknya Bukit Zion, dan tertanamnya Temple of Solomon, iaitu kuil suci mereka.

Atas kedua-dua sebab inilah, tanah tersebut menjadi rebutan antara Muslim dan Yahudi sejak dari dahulu, hinggalah membawa kepada pertumpahan darah hingga sekarang.

Kristian juga, menganggap tanah tersebut sebagai tanah suci. Di Temple of Nazareth, yang terletak di tanah tersebut, merupakan tempat kelahiran Nabi Isa. Di tanah itulah Nabi Isa menyampaikan ajarannya, dan di tanah itu jugalah Nabi Isa disalib.Sejarah Awal Bani Israel
Kita tahu melalui alQuran, bahawa Firaun dan tenteranya mengejar Nabi Musa dan kaumnya sehingga ke Laut Merah, di mana ketika itu Nabi Musa menggunakan mukjizatnya membelah dan menyeberangi lautan tersebut.Kisah inilah yang menjadi sejarah kepada terbentuknya Bani Israel.


Didaalam alQuran, betapa kaum ini semakin lama semakin “besar kepala”, meminta yang pelbagai dari Nabi Musa. Kita juga boleh lihat kisah Talut dan Jalut yang berlaku setelah kewafatan Nabi Musa, sebagaimana yang diceritakan di dalam alQuran didalam surah alBaqarah.

Setelah Talut menawan kembali tanah palestin tersebut dari kekuasaan Jalut, Palestin dimiliki oleh kaum Bani Israel, sehingga lebih kurang 60 tahun sebelum kelahiran Nabi Isa. Dalam tempoh tersebut, kerajaan Rom menekan kependudukan Bani Israel di tanah Palestin tersebut, sehinggalah akhirnya tanah Palestin dijajah oleh tentera Rom dan kaum Bani Israel diusir keluar lalu. Lalu bertebarlah kaum Bani Israel(Yahudi), ke serata dunia.

Bermula dari situ, tanah Palestin menjadi milik kerajaan Rom, sehinggalah setelah kelahiran Nabi Isa, seterusnya kewujudan agama Kristian. Lebih kurang pada tahun 300 Masihi, kerajaan Rom di bawah pemerintahan Raja Constantine yang menjadikan Constantinople sebagai pusat pemerintahan, mengalami Kristianisasi. Sejak dari tempoh tersebut, kerajaan Rom menguasai Palestin.

Dirujuk dari sumber http://dyazaraa.blogspot.com/2009/01/sejarah-palestine-dan-israel.html

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...