Others weblink

Powered by  MyPagerank.Net

Ahad, 20 November 2011

Mahmud II, dikenali sebagai Penakluk, dilahirkan pada 30 Mac, 1432 dan meninggal dunia 3 Mei 1481. Sebagai sultan Empayar Uthmaniyyah antara 1444-1446 dan 1451-1481, beliau meluaskan kawalan Uthmaniyyah dari tenggara Eropah ke Danube dan dari Anatolia hingga sungai Efrat. Bapanya, Murat II, cuba untuk turun takhta apabila Mehmet hanya berumur 12 tahun, tetapi di tengah-tengah pemerintahan anak pertamanya gagal, maka bapanya kembali menjalankan kuasanya.

Apabila Mahmud lebih matang dia menaiki takhta sekali lagi (selepas kematian Murat), beliau cuba untuk mewujudkan empayar dunia seperti orang-orang Rom. Dia mula-mula menakluki Constantinople Byzantine pada 1453 dan dibina semula ke dalam modal yang makmur Uthmaniyah di Istanbul. Untuk mengatasi kuasa golongan bangsawan Turki, Mahmud meneruskan dasar bapanya memperluaskan kor infantri Janissary. Janissaries ini adalah terdiri daripada Kristian muda, yang direkrut melalui sistem devshirme, yang diberikan gaji dan bukannya fiefdoms untuk memastikan mereka setia kepada negara dan bergantung kepada sultan. Mahmud diberi kuasa autonomi komuniti agama untuk memberi rakyatnya kebebasan beragama dan mendapat sokongan daripada pemimpin-pemimpin agama mereka. Cukai yang lebih saksama dan sistem pentadbiran telah diwujudkan, dan keadilan untuk semua adalah ditekankan.

Mahmud kemudiannya menakluk Serbia pada 1459 dan Morea menjelang 1460, meluaskan empayar di Eropah Danube dan Aegean walaupun berdepan dengan tentangan dari Albania dan Venice, perperangan sekitar tahun 1463 dan 1479. Menjelang 1461 beliau telah menakluki Anatolia sejauh sebagai Euphrates ialah Bahasa Turkmen, tetapi Mehmed gagal untuk menolak terus kerana tentangan dari Mamelukes Syria serta dari Turkmenistan Biri-biri Putih Iran. Beliau mulai kempen baru untuk menawan Rhodes dan selatan Itali tetapi beliau meninggal dunia secara tiba-tiba dalam 1481 maka Mahmud telah digantikan oleh anaknya, Bayezid II.

Mahmud Penakluk merupakan sultan ketujuh pada Dinasti Uthmaniyyah.

6 ulasan:

Syed Muddassar berkata...

Islam is the religion of peace, and it is one of the most sacred and trustworthy religions, which has given us guidance in every aspect of life. Islam has given us education with knowledge which has no limits.
learn quran online
Online Quran learning

Global Bookmark Shop berkata...

Useful post. We look forward for the next. Thanks.

Universal Bookmark berkata...

Very enjoyable post. I like it. Looking for more. Thanks.

World Wide Place Holder berkata...

Nice work. I appreciate it. Looking for such useful future works. Thanks.

Universal Place Holder berkata...

Good post. Keep going and be useful for others. Thanks.

KMN Network berkata...

Thank you all reader...will do my best

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...