Others weblink

Powered by  MyPagerank.Net

Jumaat, 22 November 2013

ABU HASAN ALI IBN AL- Haitham ( Alhazen )

ABU HASAN ALI IBN AL- Haitham ( Alhazen ) ( 965-1040 Masihi)

Al- Haitham , yang dikenali di Barat sebagai Alhazen , dianggap sebagai bapa optik moden. Ibn al- Haitham dilahirkan pada 965 Masihi di Basrah (kini Iraq), dan mendapat pendidikan di Basrah dan Baghdad. Beliau merantau ke Mesir dan Sepanyol. Beliau menghabiskan sebahagian besar hidupnya di Sepanyol dengan mengendalikan penyelidikan mengenai optik , matematik , fizik, perubatan dan pembangunan kaedah saintifik.

Al- uji kaji yang dijalankan ialah penyebaran cahaya dan warna, pantulan dan ilusi optik . Beliau mengkaji pembiasan sinaran cahaya melalui medium telus (udara, air) dan dokumentasi undang-undang pembiasan. Beliau juga menjalankan eksperimen pertama pada penyebaran cahaya ke dalam warna. Semasa kajian mendalam mengenai segmen sfera ( gelas yang diisi air) beliau hampir membuat penemuan mengenai teori lensa pembesar yang dibangunkan di Itali tiga abad kemudiannya. Ia mengambil masa selama tiga abad sebelum undang-undang sinus telah dicadangkan oleh Snell dan Descartes.Bukunya Kitab -al- Manazir telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin pada Zaman Pertengahan , seperti juga bukunya berurusan dengan warna matahari terbenam. Beliau menghabiskan banyak masa dengan teori pelbagai fenomena fizikal seperti pelangi, bayang-bayang, gerhana matahari dan ramalan mengenai keadaan fizikal cahaya. Roger Bacon (abad ketiga belas ), Kutub Witelo ( Vitellio ) dan penulis-penulis Barat pada zaman pertengahan Optik asas dalam kerja optik mereka terutamanya atas Al- Haitham ' Thesaurus Opticae .' Hasil kerja beliau juga mempengaruhi Leonardo da Vinci dan Johann Kepler . Pendekatan beliau terhadap optik menghasilkan idea-idea baru dan menghasilkan kemajuan besar dalam kaedah uji kaji.

Al- Haitham adalah yang pertama yang memperincikan secara tepat pelbagai bahagian mata dan memberi penjelasan saintifik mengenai proses penglihatan. Beliau menyangkal teori Ptolemy dan Euclid penglihatan bahawa mata menghantar sinaran visual kepada objek; menurut beliau , sinaran berasal dalam objek yang dilihat dan dan bukan dalam mata. Beliau juga cuba menjelaskan mengenai penglihatan binokular dan memberi penjelasan yang betul mengenai pembesaran yang ketara dalam saiz matahari dan bulan semasa ia mendekati horizon. Beliau adalah orang yang paling awal mengenal kamera Obscura .

Dalam penulisannya , seseorang akan menemui penjelasan yang nyata mengenai pembangunan kaedah saintifik, pemerhatian yang sistematik mengenai fenomena fizikal dan hubungannya dengan teori.

Kajian beliau dalam optik memfokuskan mengenai cermin parabolik dan sfera serta penyimpangan sfera. Beliau membuat pemerhatian penting bahawa nisbah antara sudut tuju dan pembiasan tidak kekal berterusan dan disiasat kuasa pembesaran kanta.

Dalam buku Mizan al- Hikmah, Al- Haitham telah membincangkan ketumpatan atmosfera dan membangunkan hubungan antaranya dan ketinggian. Beliau turut mengkaji pembiasan atmosfera. Beliau mendapati bahawa senja hanya terhenti atau bermula apabila matahari adalah 19 darjah di bawah horizon dan cuba mengukur ketinggian atmosfera atas dasar itu . Beliau membuat kesimpulan ketinggian suasana seragam adalah pada 55 batu.


Dalam matematik beliau membangunkan geometri analitikal dengan penemuan hubungan antara algebra dan geometri.

Al- Haitham telah menulis lebih daripada dua ratus buku, hanya sedikit sahaja yang dapat diselamatkan. Karya agungnya terhadap optik berjaya diselamatkan melalui terjemahan ke bahasa Latin . Semasa Zaman pertengahan bukunya mengenai kosmologi telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin , Hebrew dan bahasa-bahasa Eropah yang lain.

Senarai pencapaian dan sumbangan Ibn al-Haytham diteruskan dari masa ke semasa. Perkara yang benar-benar menakjubkan adalah bahawa dia telah menulis lebih 200 buku, tetapi hanya kira-kira 50 sahaja terselamat sehingga hari ini. Apa yang telah beliau temui dan ketahui mungkin kita tidak tahu tentang sejauh itu dengan kerja-kerja yang menakjubkan tersebut yang telah dibuat untuk generasi hari ini.

oleh Dr A. Zahoor
Sumber daripada
1. http://www.geog.ucsb.edu/~jeff/115a/history/alhazen.html
2. http://www.ibnalhaytham.net/
3.

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...