Others weblink

Powered by  MyPagerank.Net

Rabu, 19 Februari 2014

Sejarah Hidup Imam al-Shafi'i

Dalam pebelajaran kajian fiqah, perundangan Islam, sekolah-sekolah dan pusat pengajian yang berbeza telah dibangunkan dari masa ke masa. Pusat pengajian ini telah diasaskan oleh mereka yang terkenal dengan kehebatan ilmuan dalam sejarah islam yang terhebat dan berkembang biak dari pengganti-pengganti mereka di pusat pengajian terdahulu. Setiap satu daripada imam menambah satu dimensi yang unik dan baru untuk memahami perundangan dalam Islam.

Satu antara empat imam besar tersebut adalah Imam Muhammad al-Shafii, sumbangan besar beliau adalah mengkod dan organisasi satu konsep yang dikenali sebagai usul al-fiqh - prinsip-prinsip di sebalik kajian fiqh. Sepanjang kerjaya beliau yang cemerlang, dia belajar di bawah beberapa ulamak teragung di zamannya, dan berkembang pada idea-idea mereka, sementara masih memegang dekat dengan Al-Quran dan As-Sunnah sebagai sumber utama perundangan Islam. Hari ini, mazhab beliau , adalah yang kedua paling popular di dunia, selepas mazhab Imam Abu Hanifah.

Kehidupan awal
Muhammad ibn Idris al-Syafie dilahirkan pada tahun 767 ( tahun Imam Abu Hanifah meninggal dunia ) di Gaza, Palestin. Bapanya meninggal dunia ketika dia masih kecil maka dengan itu ibunya memutuskan untuk berpindah ke Makkah, di mana ramai ahli-ahli keluarganya (yang pada asalnya dari Yaman) telah kesana. Imam al-Syafie adalah dari keturunan bani Quraisy dan nasabnya dari keluarga Nabi Muhammad ﷺ.Sebagai seorang anak muda, beliau telah dilatih dalam nahu bahasa Arab, sastera, dan sejarah. Disebabkan keadaan kewangan keluarganya, ibunya tidak mampu untuk mendapatkan bahan-bahan penulisan yang sesuai untuk beliau. Dengan itu dia terpaksa untuk membuat nota di dalam kelas beliau dengan tulang-tulang haiwan lama. Walaupun begitu, dia berjaya menghafal Al-Quran pada usia tujuh. Selepas itu, dia mula untuk melibatkan diri dalam kajian fiqh, dan menghafal buku fiqh yang paling popular pada masa itu iaitu daripada Imam Malik Muwatta, beliau dapat menghafal semasa usia sepuluh.

Imam Syafie penentang amalan bidaah. Kata beliau, semua perkara yang diadakan menyalahi Quran dan sunnah atau ijmak ulama adalah bidaah yang keji dan sesat! Manakala mana-mana perkara atau kebaikan yang tidak menyalahi sedikit pun dari kesemua itu adalah bidaah yang terpuji. Imam Syafie berpegang kepada fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah seperti juga 3 orang Imam Mazhab lain yang terkenal seperti Imam Hanafi,Imam Maliki dan Iman Ahmad Bin Hambal (mazhab Hambali). Fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah ini dicetuskan oleh ulamak sebelum mereka iaitu Syeikh Abu Hasan Asyaari dan Syeikh Abu Mansur al-Maturidi.

Pengajian di bawah Imam Malik
Pada usia tiga belas, beliau telah di gesa oleh Gabenor Makkah pergi ke Madinah dan belajar di bawah Imam Malik . Imam Malik amat kagum dengan kepintaran, analisis dan minda anak muda al-Shafii, dan diberikan kepadanya bantuan kewangan untuk memastikan beliau menghabiskan pengajian ilmu fiqh.

Di Madinah, al-Shafi'i telah benar-benar mendalami ilmu dengan persekitaran masa tersebut . Di samping Imam Malik, beliau juga belajar dengan Imam Muhammad al-Shaybani, salah seorang pelajar terbaik Imam Abu Hanifah itu. Ini membuatkan beliau mendapat pandangan yang berbagai mengenai kajian fiqh, dan dia amat mendapat manfaat dan pendedahan daripada pelbagai pendekatan untuk fiqh. Apabila Imam Malik meninggal dunia pada tahun 795, Imam Syafie telah dikenali sebagai salah satu ulama yang paling berpengetahuan di dunia, semasa dia berusia 20-an.

sumber dari

1 ulasan:

izwan Ahmad berkata...

terima kasih atas perkongsian yang sangat bermenfaat

keep up good work

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...